Geldzaken
Geldzaken
Zeker als je nog nooit eerder in Egypte bent geweest is het belangrijk om te weten waar je aan toe bent op het gebied van je geldzaken. Welke munteenheid is er? Kan je er pinnen en met creditcard betalen en hoe zit het met fooien? Allemaal praktische zaken waar je zeker mee te maken gaat krijgen tijdens je vakantie. Hieronder vind je alle uitleg die je nodig hebt!
Egyptische Pond
De munteenheid in Egypte is de Egyptische Pond (afgekort EGP). De bankbiljetten zijn beschikbaar in de volgende coupures: 0,25, 0,5, 1, 5, 10, 20, 50, 100 en 200 Pond. Het geld ziet er vaak een beetje verfrommeld en vies uit en contant betalen is hier nog heel gebruikelijk. Het is raadzaam om altijd voldoende contant geld bij je te hebben en zeker in de kleine coupures, dit ga je veel nodig hebben voor bijvoorbeeld fooien, taxi’s, etc…
Gebruik van je pinpas
Pinnen kan bij de meeste geldautomaten in Egypte. Deze geldautomaten zijn tegenwoordig bijna overal te vinden, met name in de toeristische plaatsen is het geen enkel probleem om een geldautomaat te vinden. De meeste banken hebben standaard uitgeschakeld dat je geld op kan nemen buiten EU landen. Dit kan je zelf bij je bank activeren, doe dit van te voren om vervelende verrassingen te voorkomen. Het is gebruikelijk dat er in het buitenland kosten per transactie worden berekend als je geld opneemt, het is dus verstandig om standaard iets meer geld te pinnen, dat is voordeliger dan vaak pinnen.
Buiten het feit dat je geld kunt opnemen met je pinpas ga je langzaam zien dat je ook op steeds meer plekken kunt betalen met je pinpas. In luxe winkels, hotels en de wat betere restaurants bieden tegenwoordig de mogelijkheid om te pinnen. Heel makkelijk want dan hoef je ook geen contant geld te hebben.
Gebruik van je creditcard
De creditcard is nog heel wat minder geaccepteerd in Egypte. De grote luxe hotels, luxe restaurants en luxe internationale winkels accepteren ze wel maar dat is ook zo ongeveer alles waar je met je creditcard kunt betalen. Uiteraard is het wel de verwachting dat hier de komende jaren een grote verandering in zal optreden.
Andere valuta
Vaak is het mogelijk om met Euro’s of Dollars te betalen. Ga er dan wel vanuit dat je te veel zult betalen want de koers die je krijgt is bij winkels niet best. Je kunt je andere valuta wel gewoon wisselen bij één van de vele wisselkantoortjes, echter is de koers die je hier krijgt over het algemeen wat lager dan wanneer je geld gaat pinnen uit de geldautomaat.
Fooien
De Egyptenaren zijn gek op fooien. Vaak zijn de basissalarissen niet zo hoog en zijn de fooien een belangrijk deel van het inkomen. Kofferdragers, gidsen en schoonmakers van hotelkamers zijn bijvoorbeeld beroepsgroepen waarvoor dit van toepassing is. Voor taxichauffeurs en in restaurants kan je een percentage van ongeveer 10% aanhouden. Maar let op, je bent nooit verplicht om een fooi te geven. Wanneer de service niet goed is is het natuurlijk niet nodig om fooi te geven. Egyptenaren staan er wel een beetje om bekend opdringerig te worden als het gaat om fooien, dit is de cultuur van het land en je hebt uitsluitend jezelf er mee op het moment dat je je daar druk om gaat maken.
Afdingen
Nog zo iets wat echt bij Egypte past; afdingen! Het is een spel dat hoort bij de handel. Met name op toeristische plekken vragen de verkopers veel te veel voor hun producten. Wij Nederlanders zijn over het algemeen zijn niet zo goed in afdingen maar als je ergens op de helft van de originele vraagprijs uitkomt zit je goed. Wanneer je vindt dat ze te veel blijven vragen kan je altijd besluiten om weg te lopen, soms komen ze achter je aan met een lagere prijs, soms ook niet, dan weet je dat ze hun uiterste prijs bereikt hebben.
Het is natuurlijk niet verplicht om af te dingen, als je het er voor over hebt om de vraagprijs te betalen dan is dat natuurlijk prima, je bent hierin helemaal vrij om te doen wat je zelf wilt en de verkopers zullen je extra dankbaar zijn!